Hälsokost - En hel del rörande Hälsokost
Är hälsokost nyttigt?

Är hälsokost nyttigt?

Hälsosam mat är nyttigt men om de matvaror eller preparat säger sig vara hälsokost behöver inte vara hälsosamt. Även om det finns krav på att de livsmedel som anger att de är hälsosam eller är hälsokost kan ha en dokumenterad hälsofrämjande effekt.

På marknaden finns det flera preparat inom hälsokost som inte har en bevisad hälsosam påverkan.Hälsokost - Kosttillskott - Naturläkemedel - Läkemedel

Det är skillnad på definitionerna av hälsokost, kosttillskott, naturläkemedel och läkemedel.

Hälsokost - Kosttillskott - Naturläkemedel - Läkemedel
  • Hälsokost - Alla hälsokostpreparat som säljs kan ha en vetenskapligt bevisad effekt sedan 2012-12-14 för att få säljas som hälsokost.
  • Kosttillskott - Vitaminer och mineraler kallas kosttillskott. Dessa kosttillskot kan vara hälsofrämjande om de ges ifall personer har en brist på mineralet men kan även vara skadligt om man får i sig för mycket av någon vitamin eller mineral. Kosttillskotten ges i koncentrerad form som t.ex. tabletter, kapslar, ampuller eller vätska.
  • Naturläkemedel - Endast de naturläkemedel som är baserade av djur bakterier, mineraler eller salt får kallas naturläkemedel. Ett naturläkemedel får ej vara växtbaserat och för att kallas naturläkemedel som Läkemedelsverket godkänt naturläkemedelet.
  • Läkemedel - Ett läkemedel ska förebygga, behandla eller diagnostisera sjukdomar och dessutom ska läkemedel vara dokumenterat säkra och verksamma.