Hälsokost - En hel del rörande Hälsokost
Mat som är hälsokost

Mat som är hälsokost

Det finns många teorier som mat och livsmedel vad som kan vara nyttigt och hälsosamt. Några exempel på hälsokost och hälsofrämjande matvaror finns nedan men kost-, forskar-, och läkemedelsvärlden är inte överrens om allt detta.

Tomat

Tomat som innehåller lykopen som är en antioxidant vilket skyddar kroppens celler och minska risken för t.ex. hjärtsjukdomar.

Choklad

Choklad och kakao och innehåller magnesium, järn och många andra mineraler. En måttligt dos av mörk choklad anses vara nyttigt och kunna minska risken för hjärtsjukdomar.

Fisk

Fisk är hälsosamt

Fisk som innehåller omega3-fetter som är viktigt för hjärnans funktion och innehåller selen bidrar till en antioxidant vilket skyddar hjärnan och minskar risken för Alzheimers.Vin

Måttligt intag av vin varje dag (1 - 1.5 dl) anses kunna skydda mot kärlsjukdomar. Vin kan också anses ha en stor placeboeffekt.

Kolhydrater

Kolhydrater

Långa kolhydrater som morgonmål anses göra dig snabbtänkt och att du får bra minne och blir mindre glömsk.

Lakrits - Lakritsrot

Lakritsrot är rik på antioxidanter som kan motverka oxidativ stress. Lakrits har används under långtid mot hosta och katarrer. Dock ska intaget vara begränsat framförallt för de som har högt blodtryck eller hjärtproblem.